מאמר שישי בסדרה על הכנות לקראת אירוע אקזיט. חברה שנבנית מראש לקראת אירוע כזה תקבל שווייים גבוהים יותר והתהליך יהיה מדויק ופשוט יותר.
מה עושים?
מהמאמרים הקודמים:
חושבים על התהליך מראש, כמה זמן מראש? עדיף עם הקמת החברה, אבל לא יאוחר מסיום סבב A, מדייקים את האסטרטגיה והחזון ואת המודל העיסקי. מסדרים תהליכים בענייני דו"חות כספיים ועובדים.
ורואים שטבלת בעלי המניות שלנו נקייה.
מה זה אומר נקייה?
להגיע לחברה ולראות טבלת בעלי מניות שאינה מסודרת ומדויקת יכול להיות שואו סטופר. אם החברה לא ניהלה באופן מדויק ומסודר את רשימת בעלי המניות יכולות להיווצר התנגדויות וטענות שעלולות לעכב, או אפילו לבטל, את תהליך ההנפקה בכל שלב שהוא. כל בדיקת נאותות תתחיל בבדיקה של רשימת בעלי המניות.
שיקולים חשובים נוספים:
1. בעלי מניות אסטרטגים. מצד אחד מצוין שיש בעלי מניות כאלה, גם כי הם מגיעים מהשוק ואם בחנו את החברה והחליטו להשקיע בה כנראה שיש בה ערך, גם כי הם יכולים לסייע לחברה להתקדם וגם כי הם עשויים להיות רוכשים של החברה בהמשך.
יחד עם זאת, בעלי מניות אסטרטגים יכולים לכפות על החברה את דעתם, שעלולה לנבוע משיקולים שאינם שיקולי טובת החברה ולמנוע ממנה להתקשר התקשרויות עיסקיות עם מתחרים שלהם.
מה עושים? בהסכם ההשקעה, מגדרים ומגבילים את היכולת של בעלי המניות האלה להשפיע על החלטות אסטרטגיות בחברה.
2. מספר בעלי מניות קטנים: הרבה בעלי מניות קטנים יכולים ליצור קושי בתהליך קבלת החלטות. החלטה של הנפקה היא החלטה שדורשת שיתוף של כל בעלי המניות ושיתוף פעולה איתם וזה דורש הרבה אנרגיה ומהווה מקור להתנגדויות. מה עושים? חלק מתהליך ההשקעה כולל סעיף שמעביר לחברה או למי מטעמה את הזכות להצביע בשם בעלי המניות, מגביל את מכירת המניות לצד שלישי ועוד.
3. כדאי להימנע ככל שניתן מהטבות מיוחדות לבעלי מניות. משקיעים בשלבים ראשונים לעיתים יתנו את השקעתם במנגנונים ממנגנונים שונים שיגנו על ההשקעה שלהם: אנטי דילול, החזר פי X על הכסף, קדימות בהחזר על הכסף ועוד. כמובן שמבחינת המשקיעים הם מעדיפים להגן על כספם, בטח ובטח בשלבים מוקדמים. מבחינת החברה ובעלי המניות שלה, כולל החדשים שצפויים להיכנס בהנפקה, מדובר באבן כבדה שמגבילה את יכולת הגיוס של החברה.
מטרתה החוקית של חברה היא למקסם החזר לבעלי המניות שלה ולכן הנושא של ניהול רשימת בעלי המניות הוא חיוני וחשוב שייעשה בצורה מסודרת ועל פי התקנות והחוקים הרלוונטים.
הערה: ניהול בעלי מניות והסכמים עם בעלי מניות חייב שייעשה על ידי עורך דין שמבין ומנוסה בתחום. ההצעות במאמר הזה לא מקיפות וגם לא ספציפיות לסיטואציה של כל חברה וגם אני בכלל לא עורכת דין, כך שאין להתייחס אליהן כאל ייעוץ משפטי.
רות פלמון, יועצת הנפקה.
Comments